Şeker hastalarının diyet listesi

Bu sağlık bilgileri makalesinde sizlerle Şeker hastalarının neler yemesi, neler yememesi ve diyet listesi hakkında bilgileri öğreneceğiz. Şeker Hastaları yaşamları boyunca yediklerine içtiklerine dikkat etmesi gerekir. Zira bu dengeyi sağlayamazlar ise şeker oranları yükselir veya düşer böylece sağlığınız tehdit altına girer. Günlük öğünler, üçü ana (kahvaltı, öğle ve ak­şam yemeği) ve üçü de ara (kuşluk, ikindi kahvaltı­sı ve gece yatma öncesi) öğün olmak üzere 6 par­ça halinde olacaktır; aşağıdaki örnek yemek liste­sinde belirtilen öğün saatlerine azami itina gösteril­melidir.

  • Sabah kahvaltısı (8.00): Bir bardak yağsız süt (şekersiz) (200 mi) Bir kibrit kutusu kadar (30 gram) az yağlı ve tuzu azaltılmış beyaz peynir.
  • Kuşluk (11.00): 20 gram ekmek ve 5 yeşil zeytin Bir porsiyon meyve (meyve değişim liste­sinden arzu ettiğinizi seçiniz)
  • Öğle yemeği (13.00): 60 gram ekmek, 1 kase yağsız et suyu çorba (içine pirinç ve­ya şehriye ilave edilecek ise her çorba kaşı­ğında bunlardan 2-3 adet olacak şekilde su­lu olacaktır.)
  • 75 gram kadar yağsız et (genellikle tavuk veya balık eti tercih edilir; etin yanında 3 çorba kaşığında bunlardan 2-3 adet olacak şekilde sulu olacaktır.)
  • 75 gram kadar yağsız et (genellikle tavuk veya balık eti tercih edilir; etin yanında 3 çorba kaşığı kadar mevsimin yeşil sebzelerinden hazırlanmış sebze haşlaması bulunmalıdır.)
  • 1 tabak yeşil sebze (zeytin yağı ile pişirilme­lidir) (sebze değişim listesine bakarak sebze çeşidine göre yiyebileceğiniz miktarı seçebilirsiniz).
  • 1 büyük kase yeşil salata, salatalık, domates, marul karışımı (bir kase salata 1 tatlı kaşığı zeytin yağı ve bol limon usaresi ile hazırlan­malı; fazla tuz ekilmemelidir) 1 çay bardağı kadar yoğurt (kaymağı alınmış olmalı) ve 1 porsiyon meyve
  •  İkindi (17.00): 20 gram ekmek
  • 1 kibrit kutusu kadar (30 gram ) beyaz pey­nir.
  • 1 veya 2 bardak çay
  • Akşam yemeği: Öğle yemeğinin aynı; diğerine göre protein miktarı düzenlenecektir.
  • Gece öğünü (22.30): 20 gram ekmek ve bir bar­dak yağsız süt veya bir porsiyon meyve.

Sebze Değişim Listesi

Yeşil sebzeler, içerdikleri karbonhidrat miktarı­na göre aşağıdaki gruplara ayrılmıştır ve belirtilen miktarlarda yenecektir:

  • Her öğünde bir çorba tabağı kadar (çiğ tartısı 300 gram ) yenecekler: Ispanak, semizotu, pazı, ebegümeci, yeşil kıvır­cık salata, marul, salatalık
  • Her öğünde bir yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 200 gram ) yenecekler: Lahana, domates, karnabahar, patlıcan, kırmızı turp veya
  • Her öğünde 2/3 yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 150 gram ) yenecekler: Pırasa, kabak, çalı fasulyesi, bamya
  •  Her öğünde yarım yemek tabağı kadar (çiğ tar­tısı 100 gram ) yenecekler: Havuç, ayşekadın fasulyesi, yeşil bezelye, kere­viz, enginar, soğan
  • Arada sırada yemek kaydıyla 1/4 yemek tabağı kadar (çiğ tartısı 50 gram ) yenecekler: Patates ve yer elması (Bu sonuncu grup sebze­nin sık yenmemesi tavsiye edilir.)

Şeker hastalarının diyet listesi Yasak yiyecekler

  •  Rafine sofra şekeri ve bununla yapılmış tatlılar, bal, reçel, marmelat ve şuruplar.
  • Hamur işleri, mantı, çörek, şekerli kurabiye­ler, pastalar, tahin helvası ve çikolata.
  • Üzüm, kayısı, çok tatlı kavun, şeftali, muz, hur­ma, incir.
  • Alkolün her çeşidi.
  • Kızartma ve kavurmalarla füme etler.
  • Kuru yemişler (fındık, ceviz, badem, çam fıstığı ve kestane)
  • Sucuk ve pastırma gibi bilumum konserveler.
  • Katı yağlar: Mayonez, tereyağı, kaymak ve margarinler.
  • Tuzlu hazır yiyecekler.

Etiket: ,

Diğer Sağlık Bilgileri

Yorum Yaz